Boško Lomović dobitnik nagrade Zlatni ključić Smedereva

SMEDEREVO, 20. mart 2024 – Žiri za dodelu nagrade Zlatni ključić Smedereva, Međunarodnog festivala poezije Smederevka pesnička jesen, doneo je jednoglasnu odluku da dvadeset osmi dobitnik ove nagrade bude pesnik Boško Lomović.

U celokupnom književnom delu Boška Lomovića, kako onom napisanom za odrasle tako i onom namenjenom deci,  prisutna je beskompromisna odbrana i negovanje narodnog i književnog – vukovskog – jezika. Lomović je redak, ako ne i jedini, srpski pisac koji podjednako piše na oba izgovora srpskog jezika – ekavicom i ijekavicom, stoji u obrazloženju žirija koji su činili.

Sa više od stotinu šezdeset književnih priznanja Boško Lomović je i jedan od najnagrađivanijih srpskih pisaca. Njima ove godine priključujemo dvadeset osmi Zlatni ključić Smedereva.

„Pesme Boška Lomovića se poigravaju smislom i stoga su najbliže dečjem načinu ponašanja“, rekao je dr Draško Došljak, profesor Filološkog fakulteta u Nikšiću. Ovo poigravanje prepoznali su i članovi žirija, koji su činili Jovica Tišma, predsednik, i članovi Ranko Pavlović i Branko Stevanović, kada su donosili ovu odluku.

Boško Lomović je rođen je 1944. godine u Brezni nadomak Gornjeg Milanovca. Na Filološkom fakultetu u Beogradu završio je studije na rupi srpsko-hrvatski jezik i književnost naroda Jugoslavije, ali je gotovo čitav radni vek proveo u novinarstvu, te je i penzionisan kao novinar. Uz novinarsku, gradio je i književničku karijeru tokom koje je, do sada, objavio više od pedeset knjiga poezije, proze, književne i likovne kritike… Polovinu svega napisanog namenio je najmlađima.

Pesme i priče su mu prevođene na slovački, jermenski, rumunski, bugarski, turski, makedonski, mađarski, a u Indiji na engleski jezik. Njegova Knjiga o Dijani Budisavljević (2013) doživela je pet izdanja – dva na srpskom (ćirilicom i latinicom), potom na engleskom, nemačkom i esperanto jeziku. Zastupljen je u antologijama poezije i proze, za decu i odrasle u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Rusiji.

Dobitnik je brojnih nagrada za pojedinačne pesme, priče i knjige, među kojima su i nagrade koje nose imena naših značajnih pisaca: Ivo Andrić (Sarajevo, 1980), Zija Dizdarević (Fojnica, 1984), Dragojlo Dudić (Beograd, 2002), Vojislav Ilić Mlađi (Žabari, 2003), Laza Kostić (Beograd, 2005), Milutin Uskoković (Užice, 2011), Gordana Brajović (Aleksinac, 2017), Gordana Todorović (Svrljig, 2022)… Vredno je pomenuti i ova priznanja: Zlatna medalja Saveza amatera BiH (Sarajevo, 1988), Mišićev dukat (Mionica, 1999), Zlatna značka KPZ Srbije (Beograd, 2009), Pesnički prsten Međunarodnog festivala pesnika za decu Bulka (Crvenka, 2013), Srebrno Gašino pero Festivala poezije i humora za decu (Lazarevac, 2015), Maslinov vijenac Susreta pod Starom maslinom (Bar, 2017) za dugogodišnji doprinos stvaralaštvu za djecu na području bivšeg srpskohrvatskog jezika, i mnoga druga.

Krajem 2020. godine izašla su Lomovićeva Sabrana dela u osam knjiga u izdanju beogradskog Sveta knjige.

Živi u Gornjem Milanovcu.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!